Дослідження зміни фізико-хімічних властивостей моторної оливи SAE 15W-40 при експлуатації автобуса Богдан - Токарський, Назар Михайлович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об'єкт дослідження – процеси зміни фізико-хімічних властивостей моторної оливи SAE 15W-40 при експлуатації автобуса Богдан. Мета роботи – аналіз зміни фізичних та хімічних властивостей моторної оливи SAE 15W-40 при експлуатації автобуса «Богдан» та виробленні рекомендацій відповідно до термінів його заміни. Методи дослідження – метод аналізу, експериментальні методи із застосуванням сучасних методик, встановлених у ДСТУ. Обробка отриманих результатів проводилася із використанням методів математичної статистики. В дипломній роботі виконано аналіз класифікацій моторних олив, бракувальних показників, методів контролю фізико-хімічних властивостей моторних олив та факторів, що впливають на періодичність заміни оливи. Отримані результати зміни в`язкості, густини та температури спалаху моторної оливи SAE 15W-40 при експлуатації автобуса Богдан А092.
Keywords: аналіз факторів; якість оливи; бракувальні показники; експеримент; в`язкість; експлуатація; автобус