Удосконалення організації дорожнього руху на перехресті вул. В. Антоновича – вул. Н. Алексєєнко м. Дніпро - Іващенко, Олександр Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об`єкт дослідження: рух транспортних засобів на регульованому перехресті. Мета роботи: підвищення ефективності організації і безпеки дорожнього руху на перехресті за рахунок коригування циклу світлофорного регулювання. Метод дослідження: аналітичний, системного аналізу, натурні спостереження. Отримані результати: запропоновано зберегти двофазну систему регулювання, водночас удосконаливши геометрію перехрестя. Пропонується розширити проїзну частину на підходах з боку вул. В. Антоновича (перший та другий підходи) шляхом додавання по одній додатковій смузі в кожному напрямку. Розширення проїзної частини дозволить значно підвищити пропускну здатність перехрестя. Проведено корегування циклу світлофорного регулювання. Запропоновані заходи по удосконаленню організації дорожнього руху є виправданими, адже їх впровадження дозволяє зменшити кількість ДТП на ділянці на 4 випадки щорічно, а також зменшити затримки транспортних засобів.
Keywords: організація дорожнього руху безпека дорожнього руху перехрестя світлофорне регулювання метод конфліктних точок ефективність дорожнього руху; безпека дорожнього руху; перехрестя; світлофорне регулювання; метод конфліктних точок