Підвищення конкурентоспроможності підприємства - Демиденко, Анна Сергійовна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Об’єктом дослідження є процеси забезпечення, оцінки та управління конкурентоспроможності підприємства. Предметом дослідження виступають методи та механізми оцінки та управління конкурентоспроможності підприємства. Метою дослідження є теоретичне обґрунтування й розробка рекомендацій щодо підвищення конкурентоспроможності підприємства на засадах пошуку відповідних резервів. У роботі використано наступні методи дослідження: аналітичний метод та метод теоретичного узагальнення, комплексний підхід, методи фінансового аналізу та статистики, графічні методи оцінки конкурентоспроможності, методи стратегічного матричного аналізу В роботі розглянуто актуальні питання конкурентоспроможності. Зокрема, досліджено сутність та зміст конкурентоспроможності підприємства, встановлено фактори впливу на неї та наведено їх класифікацію, охарактеризовано структуру механізму конкурентоспроможності підприємства. Дослідження діяльності підприємства проводилося в контексті його конкурентоспроможності та з урахуванням конкурентних позицій. Обґрунтування напрямів підвищення конкурентоспроможності ТОВ «Завжди чисто плюс» передбачало пошук резервів її підвищення. Теоретичне та практичне значення результатів дослідження полягає в тому, що встановлені резерви й розроблені в їх межах заходи підвищення конкурентоспроможності можуть бути використані в господарській діяльності підприємств, основним видом діяльності яких є послуги з клінінгу, хімчистки, оренди та сервісного обслуговування брудозахисних килимів і килимових покриттів. За результатами дослідження опубліковано наукову статтю в Збірнику студентських наукових праць «Економічні перспективи», м. Харків, ХНАДУ, 2021 р. Результати дослідження апробовано на ХІV Міжнародній науковій конференції здобувачів вищої освіти «Проблеми розвитку економіки підприємства: погляд молоді» (12 березня 2021 року, м. Харків, ХНАДУ).
Keywords: підприємство; конкурентоспроможність; фактори; механізми; оцінка; резерви