Дослідження та розробка технології від електромобіля до мережі - Борисенко, Володимир Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Мета дослідження – підвищення функціональних можливостей електромобілів за рахунок використання акумуляторної батареї як мобільного блоку генерації/накопичування електричної енергії до/від електромережі та розробка технології від електромобіля до мережі V2G для умов України. Об'єкт дослідження – процес розробки технології від електромобіля до мережі V2G. Метод дослідження – методи наукового аналізу та синтезу, модель деградації акумуляторних батарей електромобілів. Предмет дослідження – технологія від електромобіля до електричної мережі V2G. Дипломна робота присвячена актуальній тематиці, що дозволяє провести аналітичне дослідження систем накопичення енергії електромобілів, провести аналіз моделей літій-іонного акумулятора, побудувати модель деградації акумуляторних батарей електромобілів, провести класифікацію технологій від електромобіля до мережі V2G, розробити технологію від електромобіля до мережі V2G для умов України та визначити вплив технології V2G на деградацію батарей електромобілів. Проведений аналіз питань охорони праці та безпеки в надзвичайних ситуаціях. Проведений розрахунок конкурентоспроможності та оцінка економічної ефективності виконаних рішень. За результатами дослідження сформульовані висновки.
Keywords: електромобіль; система накопичення енергії; акумулятор; Vehicle to Grid; Vehicle to Home; модель деградації акумуляторних батарей