Методика оцінювання кадрової безпеки автотранспортного підприємства - Близнюк, А. О.; Blyznyuk, Andriy (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2015)
В цій статті увагу приділено сучасній дійовій методиці оцінки кадрової безпеки автотранспортного підприємства, яка повинна відповідати великій кількості вимог, що ставить перед нею специфічна українська ринкова економіка. Предметом є кадрова безпека автотранспортного підприємства. Метою статті є визначення дієвої методики щодо оцінювання кадрової складової автотранспортного підприємства задля подальшого розрахунку скорегованих показників кадрової безпеки підприємства. У роботі використано метод угруповання при оцінюванні рівня кадрової безпеки підприємства та табличний метод при поданні результатів дослідження. У роботі головними аспектами, що досліджені, є наступні: рівень заробітної плати у порівнянні з середнім рівнем по регіону (головним під час оцінювання є саме регіональний рівень, бо саме він визначає можливу плинність кадрів до інших галузей, доступних працівнику без суттєвих ускладнень з точки зору додаткових витрат та принципової зміни кваліфікації); темпи зростання продуктивності праці у порівнянні з темпами зростання заробітної плати в середньому по підприємству (таке порівняння надасть можливість проаналізувати реальний рівень продуктивності праці в умовах постійно зростаючого рівня інфляції та поступового обов’язкового підвищення рівня заробітної плати працівників відповідно до вимог законодавства); рівень трудової дисципліни, який є надзвичайно важливим для підприємств автотранспорту, діяльність яких пов’язана з постійно присутніми ризиками і відповідальністю за життя та здоров’я пасажирів та інших учасників руху, а також зі збереженням вантажів; плинність кадрів, яка є реальним показником задоволеності персоналу умовами праці та рівнем заробітної плати. В ході аналізу розглянуто порядок розрахунку показників, що оцінюють основні напрямки оцінювання кадрової безпеки автотранспортного підприємства.
The system of estimation of the staff’s security on the automobile enterprise
Keywords: кадрова безпека; автотранспортне підприємство; рівень безпеки; staff’s security; automobile enterprise; security level; 338.47+656.1