Удосконалення робочого обладнання навантажувача - Чудновський, Олександр Дмитрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
У сучасних реаліях розвитку лісового господарства чітко простежується тенденція до зростання кількості лісогосподарських підприємств, які володіють фрагментованим лісосічним фондом. Такі підприємства, як правило, мають розрахункові лісосіки з незначними обсягами лісозаготівлі, а в окремих випадках — лісосіки, що не належать до першочергового користування. До них відносяться санітарні, вибірково-санітарні рубки, а також спеціальні види рубок, пов’язані з веденням та обслуговуванням лісового господарства, зокрема доглядові та відновні заходи. Фрагментованість лісових ділянок і невеликі обсяги заготівлі істотно ускладнюють організацію виробничих процесів.
Keywords: трактор; скідер; маніпулятор; тяговий розрахунок; робоче обладнання; навантаження