Розробка моделей прийняття рiшень у системах управлiння дорожнiм рухом - Капiнус, Сергiй Васильович (My University, 2018)
Дисертаційна робота присвячена вирішенню науково-прикладного завдання підвищення ефективності функціонування систем управління дорожнім рухом за рахунок розробки моделей прийняття рішень. У науковій роботі проведено аналіз функціонування систем управління дорожнім рухом різних поколінь, існуючих систем підтримки прийняття рішень та критеріїв оцінювання ефективності дорожнього руху. Проведено оцінку відповідності структури АСУДР поставленим цілям її функціонування методами системного аналізу з повним описом її підсистем, елементів та зв’язків між ними, що дозволило визначити вплив ОПР на ефективність функціонування всієї системи управління. Запропоновано підхід щодо визначення ОПР у процесі поточного контролю параметрів ТП допустимого діапазону зміни інтенсивності ТП. Розроблені моделі прийняття рішень у критичних ситуаціях на ВДМ міста у вигляді дерев рішень для вибору заходів ОДР, що підвищує показники ефективності дорожнього руху: зменшуються затримки ТЗ на 65 % та час простою ТЗ на 62 %. Практичне значення одержаних результатів роботи підтверджується отриманими актами впровадження розроблених моделей прийняття рішень для оперативного управління дорожнім рухом та методики визначення області зміни інтенсивності ТП у ТОВ «КОМКОН-ТРАФІК» та ТОВ «Інститут Харківпроект» м. Харків.
Keywords: моделі прийняття рішень; дорожній рух; критичні ситуації; системний аналіз; імітаційні моделі; транспортне моделювання; дерево рішень; 656.13