Підвищення ефективності роботи самохідного скрепера - Ткач, Едуард Олегович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
У дипломній роботі проведено дослідження, розрахунок і розроблена конструкторська документація самохідного скрепера з усіма ведучими колесами. Об’єкт дослідження – процеси навантаження металоконструкції тягової рами самохідного скрепера з повним приводом в залежності від режимів роботи, швидкості руху та заповнення ковша. Метою дослідження є підвищення ефективності роботи самохідного скрепера за рахунок підвищення продуктивності та зниження навантаження металоконструкції тягової рами. Пояснювальна записка включає аналіз інформаційних джерел, присвячених огляду особливості конструкції сучасних скреперів та наукових робіт з підвищення їх ефективності, науково-дослідну частину, в якій за допомогою розробленої математичної моделі проведено дослідження навантаження тягової рами, розрахункову частину, питання охорони праці, визначення економічної ефективності. Конструкторська документація складається з плакатів та креслень скрепера та його вузлів. Експлуатація самохідного скрепера з урахуванням визначених раціональних режимів роботи з автоматичним підключенням повного приводу при роботі на першій передачі забезпечує зменшення навантаження та підвищення продуктивності. Економічний ефект отриманий за рахунок підвищення продуктивності скрепера складає 12694 грн/рік.
Keywords: скрепер; самохідний; повний привід; моделювання; навантаження; математична модель; тягова рама