Еволюція пар тертя в об’ємних гідромашинах завдяки досягненням в матеріалознавстві і технологіях - Аврунін, Г. А.; Глушкова, Д. Б.; Avrunin, Grygoriy; Hlushkova, D. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Розглянуто тенденції підвищення технічних характеристик об’ємних насосів і гідромоторів, що широко застосовуються в будівельно-дорожніх машинах. Показано, що зростання робочого тиску й частоти обертання, зменшення маси й габаритів гідромашин досягнуто за допомогою конструктивних рішень, які зі свого боку ґрунтуються на використанні новітніх матеріалів, покриттів і хіміко-термічного оброблення. Інформація стане в пригоді для фахівців і студентів-магістрів у галузі проєктування, експлуатації та досліджень об’ємних гідроприводів мобільних машин.
Evolution of friction couples in volume hydraulic machines due to achievements in material science and technology
Keywords: насоси й гідромотори для об’ємних гідроприводів; конструктивні особливості гідромашин; технічний рівень; матеріали пар тертя; технологічні процеси; pumps and hydraulic motors for volumetric hydraulic drives; structural features of hydraulic machines; technical level; materials of friction pairs; technological processes; 669.017; 10.30977/BUL.2219-5548.2023.103.0.94