Удосконалення організації дорожнього руху на перехресті вул. Полтавський Шлях - вул. Холодногірська - вул. Дудинської у м. Харків - Надутий, Данило Андрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єктом дослідження є процес дорожнього руху на перехресті вул. Полтавський Шлях – вул. Холодногірська – вул. Дудинської у м. Харків. Предмет дослідження — вплив організації дорожнього руху на перехресті на безпеку руху та втрати транспортного часу. Мета — підвищення ефективності та безпеки дорожнього руху на перехресті. Методи дослідження: натурні спостереження, аналітичні розрахунки. Огляд літературних джерел показує, що найнебезпечнішими елементами вулично-дорожньої мережі міста найчастіше є перехрестя. Крім того, взаємні перешкоджання транспортних потоків різних напрямків на перехрестях в одному рівні призводять до збільшення затримок транспортних засобів, пасажирів та пішоходів. У даній роботі проведено аналіз поточного стану функціонування перехрестя та запропоновано заходи щодо поліпшення безпекового стану на ньому. Отримані результати: створено комплекс заходів з удосконалення організації руху на заданому перехресті, при впровадженні якого може бути отриманий певний соціальний ефект від зменшення затримок транспортних засобів, втрат транспортного часу водіїв, пасажирів та пішоходів.
Keywords: організація дорожнього руху; ефективність дорожнього руху; світлофорне регулювання; метод конфліктних точок; затримки транспортних засобів