Спосіб підвищення надійності виявлення сигналів, відбитих неоднорідностями, зокрема підповерхневими тріщинами - Батракова, Анжеліка Геннадіївна; Батраков, Дмитро Олегович; Почанін, Геннадій Петрович; Рубан, Вадим Петрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Спосіб підвищення надійності виявлення сигналів, відбитих неоднорідностями, зокрема підповерхневими тріщинами полягає в тому, що для зондування дорожнього одягу застосовують одну випромінюючу антенну систему, яка випромінює електромагнітне поле з однією лінійною поляризацією, та дві лінійно поляризовані приймальні антени, які приймають надширокосмугові імпульсні сигнали на двох взаємно ортогональних поляризаціях, завдяки чому підвищується надійність виявлення сигналів, відбитих неоднорідностями, зокрема підповерхневими тріщинами. Проводять реєстрацію сигналу прямого проходження. Потім збуджують випромінюючу антену, яка випромінює електромагнітне поле з однією лінійною поляризацією, та проводять зондування конструкції дорожнього одягу. Одночасно реєструють відбите електромагнітне поле двома лінійно поляризованими приймальними антенами, що розташовані взаємно ортогонально одна до одної, а напрямок поляризації випромінювача створює кути 90° та 0° до напрямків поляризації приймальних антен, та перетворюють прийняте електромагнітне поле в електричний сигнал, якій реєструють і зберігають у цифровому вигляді в пам'яті комп'ютера. Потім аналізують прийняті сигнали від двох приймальних антен за допомогою комп'ютерних програм, а висновок щодо виявлення тріщин в асфальтобетонному покритті, зокрема підповерхневих, роблять за умови наявності сигналу в каналі, поляризація приймальної антени якого має кут 90° до поляризації випромінювача. За умови реєстрації сигналу в каналі, поляризація приймальної антени якого має кут 0° до поляризації випромінювача, та відсутності сигналу в каналі, поляризація приймальної антени якого має кут 90° до поляризації випромінювача, роблять висновок про однорідність матеріалу середовища, зокрема дорожнього покриття, у горизонтальній площині.
Keywords: тріщина; дорожній одяг; антенна система; імпульсний сигнал