Покращення роботи приводів із кульковими обгінними муфтами - Кириченко, І. Г.; Малащенко, В. О.; Проценко, В. О.; Сологуб, Б. В.; Kyrychenko, Ihor; Malashchenko, Volodymyr; Protsenko, Vladyslav; Sologub, Bohdan (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
У статті наведено конструкційні та силові особливості кулькової обгінно- запобіжної муфти, яка може ефективно застосовуватися в кінематично-силових приводах, що передають навантаження тільки в одному напрямку й запобігають перевантажень робочих органів механічних машин. Відомо, що роликові обгінні муфти передають навантаження внаслідок тертя заклинених роликів між поверхнями ведучих та ведених півмуфт і під час значних перевантажень можуть проковзуватися, що приводить до їх спрацьовування. Кулькові обгінні муфти передають робочі навантаження зачепленням кульок з робочими поверхнями півмуфт і тому значні перевантаження не можуть викликати проковзування елементів приводів, але їх значні перевантаження здатні спричинити місцеві деформації робочих поверхонь півмуфт чи кульок. Одним із розв’язків окресленої проблеми може бути застосування кулькових обгінно-запобіжних муфт, спроможних автоматично роз’єднувати кінематичний ланцюг під час перевантажень. Проведені дослідження запропонованої муфти переконливо підтвердили те, що розроблені кулькові обгінно-запобіжні муфти можна ефективно застосовувати як пристрої для обмежування величини крутного моменту в механічних приводах машинобудування.
Improved Performance of Drives with Ball Overrunning Clutches
Keywords: муфти; обгінні муфти; кулькові запобіжні муфти; з’єднання приводів; couplings; overrunning clutches; ball safety clutches; drive connections; 621.81(075.8); 10.30977/BUL.2219-5548.2025.109.0.29