Проблеми формування трудового потенціалу та перспективи його розвитку в Україні - Бондаревська, К. В.; Заіка, Н. О; Bondarevska, Kseniia; Zaika, Nadiia (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2015)
Стаття присвячена питанням формування трудового потенціалу України. Основною метою є виявлення особливостей формування трудового потенціалу України та визначення перспектив його розвитку у сучасних економічних умовах. Розглянуто розвиток трудового потенціалу на макроекономічному рівні, надано характеристику факторам формування трудового потенціалу. Важливим аспектом стала оцінка проблем безробіття економічно активного населення за даними Державної служби статистики України. На основі даної оцінки було виявлено основні проблеми у сфері ефективного використання трудового потенціалу. У статті запропоновано шляхи вирішення наявних проблем, а також надана оцінка перспективам розвитку трудового потенціалу країни. Зокрема, було виявлено, що важливим кроком до покращення стану на ринку праці, враховуючи постійно зростаючі вимоги до професійного рівня працівників та конкуренцію, є удосконалення державної політики. Політика держави у даній сфері може стати більш дієвою через: здійснення активної інформаційної політики, спрямованої на стимулювання народжуваності, збереження та зміцнення репродуктивного здоров’я населення; розвиток соціальної інфраструктури, яка дозволяє повно і комплексно використовувати накопичений трудовий потенціал, сприяючи тим самим підвищенню ефективності суспільного виробництва.
Problems of formation of the labour potential and prospects of its development in Ukraine
Keywords: трудовий потенціал; зайнятість; безробіття; економічна активність; демографічна ситуація; labour potential; employment; unemployment; economic activity; demographic situation; 331.5.024.54