Удосконалення організації дорожнього руху на перехресті вул. Роганська – вул. Плиткова в м. Харкові - Ярошенко, Андрій Анатолійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – схема організації дорожнього руху на регульованому перехресті в м. Харкові. Мета роботи - підвищення якості організації дорожнього руху на ізольованому регульованому перехресті м. Харкова шляхом удосконалення параметрів руху транспортних та пішохідних потоків. Метод дослідження: аналітичний, натурні дослідження. Проаналізовані основні проблеми функціонування регульованих перехресть великих міст України та визначені основні напрямки удосконалення організації дорожнього руху (ОДР). Була розглянута існуюча схема ОДР на перехресті вул. Роганська – вул. Плиткова в м. Харкові. Проведений аналіз існуючої схеми організації руху на перехресті та визначені два ключові недоліки, які суттєво впливають на безпеку та ефективність його функціонування. Методом натурних спостережень визначені інтенсивності транспортних потоків по всіх напрямках руху. Для удосконалення ОДР була запропонована зміна планувальної схеми перехрестя з винесенням виїзду з другорядної вулиці за межі перехрестя. Також було запропоновано впровадження регулювання руху пішоходів. Для оновленої схеми були розраховані параметри циклу світлофорного регулювання та проведена оцінка показників якості ОДР.
Keywords: організація дорожнього руху; безпека дорожнього руху; дорожньо-транспортна пригода; перехрестя; світлофорне регулювання