Aутстафінг як перспективна форма трудового співробітництва при інтеграції підприємств у кластерні структури - Решетило, В. П.; Федотова, Ю. В. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2015)
Стаття присвячена дослідженню проблеми сучасних трудових взаємовідносин у інтеграційних структурах. Об’єктом дослідження виступає застосування аутстафінгу у кластерах. Методологічною основою дослідження є аналіз теоретичних концепцій і чинного законодавства України. Встановлено, що кластерні структури, згідно чинного законодавства, підпадають під форму асоціацій, тому зобов’язані вести бухгалтерський облік і подавати фінансову звітність. У разі, коли кластер приймає форму «м’якої структури», він не має загального майна, а отже узагальнені форми звітності відсутні. При об’єднанні підприємств у кластер шляхом утворення асоціації виникає необхідність мінімізації витрат через застосування нових методах залучення персоналу. Одним із сучасних методів зниження витрат юридичних осіб є аутстафінг. Для учасників кластеру застосування аутстафінгу надає наступні переваги: скорочення штатної чисельності персоналу при збереженні необхідної продуктивності праці; зниження адміністративних і фінансових витрат; забезпечення легальності та юридичної підтримки персоналу; можливість концентрації на основному бізнесі; підвищення конкурентоспроможності підприємств кластеру. При використанні послуги з аутстафінгу відсутня необхідність вести кадровий облік, а також витрачати кошти на додатковий персонал. 124 До недоліків аутстафінгу відносять: ризик витоку комерційної інформації, виникнення конфліктних ситуацій через несприйняття працівниками,залученими за договором аутстафінгу цілей, місії підприємства. Персонал підприємств не можна називати трудовим колективом, оскільки він не є єдиним утворенням. Це створює протиріччя між групами працівників, тому що умови праці серед них можуть суттєво відрізнятися. В цілому, застосування аутстафінгу надає суттєву мінімізацію коштів, необхідну при реалізації проектів кластерів. Результати дослідження можуть бути застосовані при розробці стратегії розвитку кластеризації.
The outstaffing as promising forms of labor cooperation in integration of enterprises in cluster structure
Keywords: аутстафінг; некомерційна організація; лізинг; штатна чисельність; провайдер; outstaffing; non-profit organization; leasing; staffing level; provider; 331.1:334.7