Теоретичнi основи створення та вдосконалення пневматичних апаратiв гальмiвного керування, пiдвiски та зчеплення автотранспортних засобiв - Клименко, Валерiй Iванович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2018)
Дисертація присвячена вирішенню проблеми підвищення безпеки руху автотранспортних засобів, поліпшенню їх плавності ходу, а також поліпшенню ергономічних показників привода керування зчепленням на основі системного підходу до проектування, виробництва і експлуатації, що є основою створення та вдосконалення пневматичних апаратів гальмового керування, підвіски та зчеплення автотранспортних засобів. Запропоновано метод розрахунку динаміки пневматичного гальмового привода для дослідження ланок пневматичного та електропневматичного гальмового привода з електронними модуляторами тиску. Вдосконалено пневматичний гальмовий привід причіпної ланки та враховано особливості процесу автоматичного гальмування у разі розриву живлячої магістралі привода. Доведено, що двоступінчатий регулятор рівня підлоги знижує динамічне нейтральне положення транспортного засобу і зменшує динамічний хід підвіски. Визначено раціональне співвідношення перерізів отворів пропонованого регулятора. Виконані дослідження процесу керування пневмогідравлічним підсилювачем привода керування зчепленням дозволили вибрати раціональні параметри його характеристик. Практичне значення отриманих результатів підтверджено впровадженням запропонованих методів і підходів у серійне виробництво на автомобільних і автоагрегатних підприємствах та виробництвах.
Keywords: динаміка; електропневматичний гальмовий привід; модулятор тиску; пневматична підвіска; регулятор рівня підлоги; підсилювач зчеплення пневмогідравлічний; 629.3.017+681.523.5