Використання генеративного штучного iнтелекту для створення мультимедiноi продукцiї - Ругаєв, Родіон Костянтинович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – Використання генеративного штучного iнтелекту для створення мультимедiноi продукцii Мета роботи – Метою даної роботи є дослідження можливостей, переваг, викликів та перспектив використання генеративного штучного інтелекту для створення мультимедійної продукції, а також розробка рекомендацій щодо ефективного, етичного та безпечного впровадження таких технологій у творчі процеси виробництва цифрового контенту. Методи дослідження – вивчення принципів функціонування генеративного штучного інтелекту, аналіз його застосування у створенні мультимедійної продукції (зображень, відео, аудіо, текстів), а також визначення переваг, ризиків та етичних аспектів використання таких технологій у сучасному цифровому середовищі. Проаналізовано основні принципи роботи генеративного штучного інтелекту, зокрема моделі, що генерують текст, зображення, відео та аудіо (наприклад, GPT, DALL·E, Midjourney, Sora, Synthesia тощо). Вивчено практичні приклади застосування ГШІ у створенні мультимедійного контенту в різних галузях: маркетинг, освіта, кінематограф, журналістика, відеоігри та соціальні мережі. Розглянуто переваги використання ГШІ, зокрема автоматизацію творчих процесів, зниження витрат часу та ресурсів, можливість персоналізації контенту. Проаналізовано ризики та виклики, пов’язані з використанням генеративного ШІ: проблема авторських прав, достовірності інформації, поширення фейків, етичні та соціальні питання. Надано рекомендації щодо безпечного, відповідального та ефективного впровадження генеративного ШІ у процес створення мультимедійної продукції.
Keywords: генеративний інтелект; нейронні мережі; штучний інтелект; відео; мультимедійна продукція