Автомобільний двигун потужністю 50 кВт на базі двигуна 4Ч 7,5/7,35. Частина 3. Застосування модернізованого двигуна з іскровим запалюванням на гібридному легковому автомобілі - Любжин, Ігор Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
У кваліфікаційній роботі бакалавра спроектовано двигун потужністю 50 кВт на базі реального серійного двигуна-прототипу 4Ч 7,5/7,35. Обрано та обґрунтовано параметри для подальших розрахунків двигуна. Проведено повний розрахунок робочого процесу проектованого двигуна, динамічний розрахунок. Проведено розрахунок колінчастого валу на міцність як найбільш навантаженої деталі. В спеціальній частині проаналізовані можливі заходи для модернізації двигуна внутрішнього згоряння. Модернізація має на меті покращення процесів наповнення-стиснення для покращення показників витрати палива, а саме зниженню нераціональної витрати палива. Для підвищення економічності двигуна внутрішнього згоряння, проектований двигун було об’єднано в гібридну силову установку із електродвигуном, що має оптимізувати витрати палива під час запуску та початку руху та простою у заторах транспортного засобу. Проведено економічне обґрунтування застосування гібридної силової установки та можливі фінансові втрати та заощадження споживача. Проведено аналіз безпеки життя та здоров’я людини під час експлуатації двигуна, що містить у своєму складі джерела високовольтного електричного струму.
Keywords: потужність; модернізація двигуна; економія палива; створення силової установки; гібридний електроавтомобіль; економічний ефект експлуатації