Підвищення ефективності організації дорожнього руху на трасі М-03 Харків – Київ м. Полтава - Мазай, Вадим Володимирович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Об’єкт дослідження – рух транспортних потоків на ділянки дороги. Мета роботи – підвищення ефективності організації дорожнього руху. Метод дослідження – аналітично-практичний. В результаті аналізу літературних і Інтернет джерел визначено призначення світлофорного регулювання та різни методики розрахунку світлофорного циклу. Запропоновано реорганізація дорожнього руху на перехресті. Запропоновано кілька варіантів організації світлофорного регулювання. Для кожної визначена тривалість світлофорного циклу та тактів. Визначена найбільш ефективна схема дорожнього руху. Впровадження запропонованої схеми підвищує ефективність дорожнього руху на 37 %. Керівництво підприємства «ОНУР ТААХХУТ ТАШИМАДЖИЛИК ІНШААТ ТІДЖАРЕТ ВЕ САНАЇ АНОНІМ ШИРКЕТІ» прийняло до розгляду матеріали дослідження. Сфера застосування: автомобільний транспорт.
Keywords: транспортні потоки; основний такт; швидкість руху; перехрестя; організація дорожнього руху; світлофорний цикл; адаптивне керування