ККРБ 2. Удосконалення транспортного обслуговування ПРАТ "ДТЕК Павлоградвугілля" Частина 1. Удосконалення організації перевезення пасажирів у нерегулярному міжнародному сполученні - Сироватка, Аліна Олексіївна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Об'єкт дослідження – процес перевезення пасажирів у міжнародному сполученні м. Павлоград – м. Рим. Мета роботи – удосконалення організації нерегулярних пасажирських перевезень на маршруті м. Павлоград - м. Рим за рахунок впровадження ефективних технологічних рішень. Метод дослідження – аналітично-практичний, математичний. В результаті аналізу літературних та Інтернет-джерел встановлено, що нерегулярні міжнародні перевезення є важливою складовою глобальної транспортної інфраструктури та відіграють важливу роль в міжнародній торгівлі та економічному розвитку країн. Встановлений на маршруті м. Павлоград – м. Рим пасажирообіг в прямому напрямку становить 144480 пас.км, а у зворотньому напрямку пасажирообіг - 137952 пас.км. Розраховано технічну швидкість по Україні, яка складає 62,21 км./год, та по Європейському Союзі 69,68 км./год. Обгрунтовано застосування при перевезенні пасажирів автобусів Neoplan Tourliner N2216 SHD. Розраховані показники роботи автобусів на маршруті. Сформовано графік роботи 3 водіїв, при відхиленнях робочого часу відповідно 6,32; 6,82 та 5,2 год. Проведено розрахунки собівартості перевезень автобусом Neoplan Tourliner N2216 SHD, яка склала 506688,59 грн. Отримане позитивне значення розрахованого економічного ефекту у розмірі 218989,4 грн свідчить про доцільність впровадження запропонованих заходів в роботу підприємства. Сфера застосування: пасажирські підприємства автомобільного транспорту. Керівництво ПРАТ «ДТЕК Павлоградвугілля» прийняло до розгляду питання щодо впровадження результатів дослідження в IIІ кварталі 2024 р.
Keywords: автобус; графік; дохід; економічність; зупинка; маршрут; пасажир; перевезення; рух; собівартість; швидкість