Розробка технології виробництва асфальтобетонних сумішей на бітумах з добавкою Wetfix BE на асфальтобетонному заводі в Івано-Франківській області - Яценко, Сергій (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
В ході виконання кваліфікаційної роботи здійснено розгляд питань, зв`язаних з застосуванням поверхнево-активних речовин для покращення якості дорожніх бітумів та асфальтобетонів. На основі даних з літературних джерел розглянуто особливості поверхнево-активних речовин, які застосовуються в якості модифікаторів в дорожній галузі та встановлено вплив катіоноактивної адгезійної добавки Wetfix BE на стандартні властивості та адгезійну здатність дорожніх бітумів, а також на фізико-механічні властивості та, зокрема, водостійкість і довговічність асфальтобетонів. Під час виконання роботи здійснено вибір вихідних матеріалів, що використовуються для виготовлення асфальтобетонних сумішей на заводі, розташованому в м. Калуш Івано-франківської області. Виконано розрахунки гранулометричних складів асфальтобетонних сумішей і складського господарства асфальтобетонного заводу. Розглянуто питання, пов`язані з контролем якості асфальтобетонних сумішей, що виготовляють на заводі, а також заходи з охорони праці та охорони довкілля. Здійснено розрахунок техніко-економічних показників заводу та розраховано можливу економічну ефективність від застосування Wetfix BE.
Keywords: асфальтобетон; асфальтобетонна суміш; адгезія; бітум; завод; поверхнево-активна добавка; технологія; контроль якості