Методичні засади оцінювання взаємозалежності між сертифікацією промислового підприємства та його розвитком - Афанасьєв, Б. В.; Afanasyev, Boris (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2015)
У статті досліджено яким чином сертифікація промислового підприємства впливає на його розвиток та показники діяльності. Досягнення поставленої мети, яка полягала в кількісному оцінюванні взаємозалежності між сертифікацією промислового підприємства та його розвитком, було здійснено за допомогою методів економіко-математичного моделювання. Так, залежність показників розвитку промислового підприємства від кількості отриманих ним сертифікатів була досліджена за допомогою регресійної моделі, формалізація форми даної залежності проводилась шляхом застосування декомпозиційного аналізу в розрізі визначення трендової компоненти досліджуваного часового ряду, якісна інтерпретація здійснювалась як адаптації стійкості по Лапласу. В результаті проведених досліджень були встановлені різноспрямовані зв’язки між сертифікацією підприємства та наступними показниками його характеристики: коефіцієнт співвідношення темпів нарощування обсягу реалізації та темпів зростання собівартості продукції; коефіцієнт використання виробничих потужностей; співвідношення виручки від реалізації до одного працівника підприємства; рівень капіталізації компанії; коефіцієнт автономії; коефіцієнт зростання суми витрат на дослідження. Крім того, визначено, що на різних стадіях розвитку, показники характеристики функціонування промислового підприємства можуть по різному реагувати на сертифікацію діяльності суб’єкта господарювання. Тобто, існує певний лаг між зусиллями які витрачені на отримання сертифікату та ефективністю діяльності промислового підприємства. Таким чином, запропоновані методичні засади оцінювання взаємозалежності між сертифікацією промислового підприємства та його розвитком надають можливість менеджменту суб’єкта господарювання приймати виважені управлінські рішення щодо подальшої стратегії його розвитку, планування показників діяльності та проведення оптимізаційних процесів.
Methodical bases of interdependence estimation between the certification of an industrial enterprise and its development
Keywords: промислове підприємство; сертифікація; оцінювання рівня розвитку; регресійна модель; декомпозиційний аналіз; стійкості по Лапласу; industrial enterprise; certification; estimation of the level of development; regression model; decomposition analysis; Laplace stability; 658.51