Причини виникнення кризових явищ в економіці на мезорівні - Мягкова, О. В.; Myagkovа, Olga (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2015)
Предметом дослідження є теоретичні положення, науково-методичні підходи та практичні рекомендації до виявлення причин виникнення кризових явищ в економіці на мезорівні. Метою статті є визначити причини виникнення кризових явищ в економіці на мезорівні з метою вироблення схеми дій на кожному етапі розвитку кризи. Теоретичною та методологічною основою дослідження стали наукові праці провідних вітчизняних і зарубіжних вчених економістів з проблем виникнення, класифікації кризових явищ в економіці. У процесі дослідження використано такі загальнонаукові та спеціальні методи дослідження: монографічний, аналізу, синтезу, індукції та дедукції, класифікаційно-аналітичний. Обґрунтовано, що чинники виникнення кризових ситуацій на рівні конкретних підприємств і конкретних галузей не можуть досліджуватись у відриві від загальної ринкової ситуації і макроекономічних процесів. Кризові явища можуть виникати на будь-якому рівні: підприємств, галузей, регіону, країни, групи країн. Тому необхідно визначити причини виникнення кризи на всіх рівнях економічного розвитку. Поняття кризи в макроекономічному аспекті розглядається як економічна криза соціально-економічної системи країни. Кризи на мікрорівні відображають власні ритми розвитку окремо взятого підприємства. У статті розглянуто причини, наслідки та механізм виникнення криз. Досліджено етапи розвитку кризи, які необхідно розрізняти для ефективного та швидкого подолання кризи. Доповнено етапи розвитку кризи у галузі складовими: критичний момент, кризове явище, кризова ситуація. Визначено фактори від яких залежить тривалість та глибина кризи. На рівні галузі виділено сегменти прояву сукупності кризових явищ та кризових ситуацій.
The causes of the crisis occurrences in the economy at the midlevel
Keywords: криза; антикризове управління; циклічність; чинники; симптоми; кризові явища; crisis; crisis management; cycle; factors; symptoms; crisis occurrences; 330.36.01