Техніко-економічне обґрунтування доцільності використання вантажного електротранспорту в Україні - Токарєв, Владислав Максимович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Мета дослідження – підвищення екологічності та економічності транспортних засобів за рахунок впровадження та використання вантажного електротранспорту в Україні. Об'єкт дослідження – процес техніко-економічного обґрунтування доцільності використання вантажного електротранспорту в Україні. Предмет дослідження – електрична вантажівка в порівнянні з дизельним аналогом. В дипломній роботі магістра розглянуто технічну, економічну та екологічну доцільність використання важких вантажних електромобілів в умовах їх експлуатації в Україні. Розроблено методологію розрахунку техніко-економічної ефективності впровадження та використання вантажного електротранспорту. Проведений вибір об’єкта дослідження та дизельного аналога. Розрахунковим методом з використанням математичного моделювання визначені техніко-економічні показники впровадження та експлуатації вантажного електромобіля. Термін окупності інвестицій в придбання вантажного електромобіля з врахуванням відсутності екологічного збитку становить 6,9 років. Розглянути питання охорони праці та безпека в надзвичайних ситуаціях. Визначена конкурентоспроможність та оцінка економічної ефективності. Сформульовані висновки.
Keywords: акумуляторна батарея; вантажний електротранспорт; екологічність; електрична енергія; електричний двигун; моделювання; потужність; техніко-економічний ефект