Аналіз конструктивних особливостей однопоршневого розчинонасоса з комбінованим компенсатором збільшеного об’єму, що впливають на його надійність - Шаповал, М. В.; Вірченко, В. В.; Криворот, А. І.; Скорик, М. О. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Проведено аналіз існуючих конструкцій розчинонасосів, вказані основні недоліки і переваги їх експлуатаційних показників. Визначено основні напрямки розвитку нових конструкцій розчинонасосів. Запропоновано нову конструкцію однопоршневого розчинонасоса з комбінованим компенсатором збільшеного об’єму та з гідравлічним приводом. Наведено конструктивні особливості розчинонасоса та принцип його роботи. Розкриті конструктивні особливості компенсатора збільшеного об’єму, усмоктувальної камери, клапанних вузлів та камери охолодження циліндро-поршневої групи. Проведено експериментальні дослідження робочих процесів однопоршневого розчинонасоса з різними комбінованими компенсаторами, використанням поршнів з різними видами гуми, циліндрів з різних конструкційних сталей. Встановлено які матеріли тертя циліндро-поршневої групи вважаються найбільш зносостійкими. Вказано перспективи вдосконалення конструкції однопоршневого розчинонасоса з комбінованими компенсаторами збільшеного об’єму та використання раціональних кінематичних схем привода, циліндро-поршневої групи та способи ресурсозбереження даного типу розчинонасосів.
Analysis of design features affecting the reliability of a single piston solution pump with a combined compensator of increased volume
Keywords: однопоршневий розчинонасос; циліндро-поршнева група; гідравлічний привод; всмоктувальна камера; всмоктувальний та нагнітальний клапани; компенсатор збільшеного об’єму; 693.6.002.5