Діалектика соціально-перетворювальних інвестицій в сфері управління транспортним підприємством - Солопун, Наталія Миколаївна; Пономарьова, Надія Володимирівна; Солопун, Наталья Николаевна; Пономарева, Надежда Владимировна; Solopun, Nataliya; Ponomaryova, Nadiya (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2019)
Мета: У запропонованій роботі буде розглянуто актуальне питання впровадження засад імпакт-інвестування або соціально-перетворювальних інвестицій в управлінську діяльність підприємства. Буде розглянуто нагальне питання функціонування підприємства у відповідності до концепції сталого розвитку з метою досягнення відповідності вимогам сучасного ведення соціально-відповідального бізнесу. Крім того, у запропонованій роботі увагу буде приділено показникам ефективності імпакт-інвестування та підкреслено важливу роль формування корпоративної соціальної відповідальності на підприємстві. Методика дослідження: метод діалектичного пізнання – для гнучкого, критичного та послідовного розгляду теорії соціально-перетворюючих інвестицій; метод абстрагування – для відокремлення від несуттєвих ознак питання, що вивчається, в одночасним виділенням тих властивостей, що є важливими для даного дослідження; теоретичного узагальнення та загально логічні прийоми пізнання – для розгляду існуючої інформації щодо вказаного питання. Результати дослідження: у роботі представлено розгляд важливого для України питання впровадження соціально-перетворювальних інвестицій, актуальність якого обумовлена подальшими кроками держави щодо інтеграції з Європейським співтовариством. Зокрема, підкреслено лідируючу роль соціально-етичної орієнтації сучасного бізнесу та необхідність впровадження засад корпоративної соціальної відповідальності в процесі залучення інвестиційних коштів. Підкреслено важливу роль показника соціального повернення на інвестовані кошти (Social Return on Investments, SROI), тому що, незважаючи на соціально-значущу спрямованість імпакт-інвестування, все ж таки підприємство зацікавлене у певній прибутковості власної господарської діяльності. У роботі розглянуто елементи теорії змін, яка виступає ефективним підходом до окреслення шляхів досягнення встановлених цілей та яка допоможе сфокусувати ресурси на досягнення встановленої мети, окреслює очікувані результати та формує набір припущень та уявлень про розвиток ситуації у майбутньому. Крім того, у роботі представлене удосконалене визначення поняття сталого розвитку, який пропонується розглядати у тісній взаємодії та зв’язку з діяльністю по впровадженню в управлінський механізм підприємства соціально-перетворюючих інвестицій. Наукова новизна: у запропонованій роботі представлено авторський погляд на теорію імпакт-інвестування та доцільність його впровадження в управлінський механізм підприємства. Крім того, у статті представлене удосконалене визначення поняття сталого розвитку, який пропонується розглядати у тісній взаємодії та зв’язку з діяльністю по впровадженню у діяльність підприємства соціально-перетворюючих інвестицій. Практична значущість: Вкладання коштів у соціально-перетворювальні проекти сьогодні є частиною програми сталого розвитку як окремого підприємства, так і світу в цілому. Саме такий вид інвестування, як імпакт-інвестиції, вірно інтегрований у механізм управління підприємством, надасть змогу сучасному суб’єкту господарювання посісти гідну позицію на ринку та провадити активну соціально-спрямовану роботу, результатом якої є побудова новітнього суспільства з діючими орієнтирами на соціальну відповідальність. У роботі запропоновано впровадження засад імпакт-інвестування в транспортну галузь за допомогою формату «Зелені облігації», які нададуть змогу забезпечити постійний перехід до екологічно стійкої економіки.
Диалектика социально-преобразующих инвестиций в сфере управления транспортным предприятием
Dialecticy of social-converting investment in the field of management of the transport enterprise
Keywords: імпакт-інвестування; соціально-перетворювальні інвестиції; сталий розвиток; Social Return on Investments; корпоративна соціальна відповідальність; теорія змін; «Зелені облігації»; импакт-инвестирование; социально-преобразующие инвестиции; устойчивое развитие; корпоративная социальная ответственность; теория изменений; «зеленые облигации»; impact-investing; social transformative investments; sustainable development; corporate social responsibility; theory of changes; «Green Bonds»; 658+330.322.4+330.322.54+330.59; 10.30977/PPB.2226-8820.2019.22.0.139