Віртуальні дослідження модульних екскаваторів. Частина 1. Дослідження кінематичних параметрів - Мілих, Андрій Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – гідравлічні екскаватори масою 30 тон. Мета роботи – провести кінематичні дослідження екскаватора та побудувати відповідні залежності. Метод дослідження – обчислювальний експеримент, моделювання. Кваліфікаційну роботу присвячено визначенню кінематичних характеристик гідравлічних екскаваторів. Виконано бібліографічний огляд статей, присвячених дослідженням екскаваторів в машинобудівній ґалузі. Визначено тенденцію розвитку промисловості в області машинобудування. В межах роботи була створена спрощена 3D модель для визначення кінематичних параметрів робочого обладнання екскаваторів. Це дозволило без суттєвих впливів на результати отримати достовірні вихідні дані. Було визначено залежність кутів нахилу робочого обладнання в залежності від ходу штока гідроциліндрів створених раніше конструкцій стріли та рукояті. Обчислено довжини дуг, що описують шарніри в з’єднаннях ланок при русі робочого обладнання. Останній етап полягав в знаходженні швидкостей та прискорень шарнірів в відповідних з’єднаннях. Отримані результати дають можливість оцінити динаміку роботи екскаватора, оптимізувати геометричні параметри стріли та рукояті, а також підвищити точність та ефективність керування гідравлічними приводами. Проведені дослідження можуть бути використані на етапах модернізації існуючих машин, створення нових моделей спеціальної техніки або для подальших досліджень у сфері автоматизованого моделювання та оптимізації будівельних машин.
Keywords: одноківшевий екскаватор; графічне моделювання; дослідження робочого обладнання; симуляція; хід штоку; залежності; дослідження кутів нахилу; визначення траєеторій в шарнірах; визначення швидкостей та прискорень