Підвищення ефективності роботи бульдозера шляхом удосконалення технології копання та впровадження інноваційних технічних рішень - Саленко, Дмитро Романович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – робочий цикл бульдозера. Мета роботи – підвищення ефективності роботи бульдозера за рахунок застосування нової конструкції відвалу з мінімальними кутами α и β і застосування в конструкції робочого органу пружного елемента на підставі встановлення закономірностей процесів розробки ґрунту і визначення його раціональних геометричних параметрів. Метод дослідження – аналітично–графічний. У роботі розглянуто процес розробки ґрунту механічним способом. Спроектована модель бульдозерного відвалу з мінімальним заднім кутом, оснащеного пружиною, виконані експериментальні та теоретичні дослідження, а також виконано огляд конструкцій відвалів бульдозера, наведені порівняльні характеристики і проведений теоретичний аналіз процесу копання ґрунту новим відвалом бульдозера, наведені графічні залежності отримані в результаті розрахунку математичної моделі процесу копання ґрунту.
Keywords: відвал; пружинний розкос; штовхаючий брус; коробка жорсткості; шарніри; пружний елемент