Дослідження роботи механізму обертання баштового крану вантажопідйомністю 10 т. - Босняк, Єгор Михайлович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Виконано ознайомлення з конструкцією та методами розрахунків механізмів обертання. У другій частині була розроблена динамічна модель механізму повороту для сталого режиму роботи крана і побудовані графіки швидкості вантажу, кутової швидкості башти та вантажу і рушійного моменту приводу механізму повороту крана. В розрахунковій частині проведено розрахунки механізмів підйому вантажу, механізму пересування крана і механізму обертання. В розділі з економіки було проведено розрахунок капітальних і експлуатаційних витрат для виготовлення баштового крана. В розділі з охорони праці і навколишнього середовища була розглянуті питання безпечної експлуатації баштового крана.
Keywords: баштовий кран; механізм повороту; динамічні навантаження; безпека; продуктивність; економічна ефективність