Вдосконалення показників автомобільного двигуна за рахунок застосування стисненого повітря - Чулков, Віталій Михайлович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об'єкт дослідження – робочі процеси в циліндрі поршневого двигуна автомобільного призначення. Мета дипломної роботи – дослідження параметрів бензинового двигуна з системою наддуву. Методи дослідження – фундаментальні положення теорії термодинаміки і теплопередачі. Методи математичного моделювання робочих процесів та методи визначення показників роботи двигуна із застосуванням сучасного програмного забезпечення. В роботі приведено розробки з модернізації бензинового двигуна 4Ч 9,2/9,2 шляхом організації подачі в циліндр стисненого повітря. Проведено аналіз ДВЗ з традиційними системами наддуву. Проведено розрахунок робочого процесу двигуна. Обраний діапазон зміни ступеня підвищення тиску повітря на впуску. Частина проекту присвячена розрахунку економічної доцільності виконання модернізації.
Keywords: двигун; індикаторна потужність; крутний момент; наддув; ступінь підвищення тиску