Проектування ґрунтообробного інструменту для обробки твердих та мерзлих ґрунтів - Ківшар, Андрій Ігорович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Об’єкт проектування – грунтообробна фреза. Удосконалено привід та ротор для розроблення задернілих грунтів. Мета проекту – підвищення ефективності роботи грунтообробної фрези за рахунок заміни механічного приводу на гідравлічний. Розробка конструкції ротора грунтообробної фрези для розроблення задернілих грунтів дала можливість збільшити продуктивність машини. Конструктивний розрахунок показав, що розроблена конструкція працездатна при дотриманні правил виготовлення деталей фрези. Проведене обгрунтування щодо вдосконалення трансмісії грунтообробної фрези, а саме заміни механічного приводу на гідравлічний. Це дозволяє знизити масу агрегату, та зменшити витрату потужності. Проведено обгрунтування принципових схем будови та роботи машини. Описано організацію робіт при використанні агрегату. Висвітлені питанні охорони праці та безпеки життєдіяльності при використанні грунтообробної фрези для розроблення задернілих грунтів в процессі експлуатації.
Keywords: фреза; ротор; ніж; грунт; задернілий; привід