Методичні вказівки до вивчення дисципліни «Гідравліка, гідропневмопривод». Частина 2 : «Гідропневмопривод» : лабораторні роботи 1−8 - Аврунін, Г. А.; Пімонов, І. Г. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022)
Основою для складання методичних вказівок є навчальний план ХНАДУ, в який входить дисципліна «Гідравліка, гідропневмопривод (частина 2 – гідропневмопривод)» підготовки бакалаврів в галузі знань 13 - Механічна інженерія, спеціальності 133 - Галузеве машинобудування, за освітньою програмою - Галузеве машинобудування, яка розроблена на кафедрі БДМ ім. А.М. Холодова. Цим планом передбачається проведення 8 лабораторних робіт. Метою проведення занять є ознайомлення студентів с методиками розрахунків на основі використання основних законів і рівнянь для визначення зусиль, витрат та втрат робочої рідини, визначення вихідних параметрів та ККД гідропристроів, зокрема насосів, гідроциліндрів, гідромоторів та гідророзподільників. Також розглянуті методики розрахування швидкості гідроциліндрів і гідромоторів при застосуванні дросельного регулювання витрати робочої рідини. Приділено увагу на ознайомлення студентів з основними позначками гідропристроїв на гідравлічних принципових схемах і правилами їх з’єднання. В основі складання лабораторних робіт є методика навчання фірми «Festo Didactic» (Hydraulics course for vocational training Instructors manual – курс гідравліки для професійного навчання, інструкція викладача) та досвід викладання дисциплін в ХНАДУ, пов’язаних з об’ємним гідроприводом та гідропневмоавтоматикою.
Keywords: гідроциліндр; дросельне регулювання; гідромотор; гідророзподільник; швидкість; витрати; робоча рідина; ККД