Моделювання впливу параметрів дорожніх пагорбів на швидкість транспортного потоку - Нестеренко, Владислав Юрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Мета роботи – дослідження впливу геометричних параметрів дорожніх пагорбів (ДП) на швидкісний режим транспортного потоку (ТП) та розробка математичних моделей для точного проєктування ДП з метою підвищення безпеки дорожнього руху. Об’єкт дослідження – процес взаємодії транспортного засобу (ТЗ) з ДП. Предмет дослідження – залежність динамічних характеристик руху (швидкість) від геометричних параметрів ДП (висота, довжина). Результати дипломної роботи магістра. 1. Проведено аналіз нормативно-правової бази (ДСТУ 4123:2006) та існуючих теоретичних моделей взаємодії транспортного засобу з ДП. 2. Розроблено та апробовано уточнену симуляційну модель для проведення багатоваріантних експериментів та збору емпіричних даних про вплив ДП. 3. Розроблено та верифіковано нелінійну LOG-регресійну модель залежності швидкості проїзду від параметрів ДП, яка забезпечує мінімальну похибку прогнозування, що є елементом наукової новизни роботи. Рекомендації з впровадження: розроблені математичні моделі та висновки щодо оптимальних параметрів можуть бути використані органами місцевого самоврядування та дорожніми службами при проєктуванні та реконструкції вулично-дорожньої мережі для підвищення безпеки руху.
Keywords: дорожні пагорби; організація дорожнього руху; вулично-дорожня мережа; безпека дорожнього руху; транспортний потік