Дослідження впливу мікролегування на властивості сталі - Єлфімов, Владислав Вадимович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
В кваліфікаційній роботі виконується дослідження особливостей застосування металевих конструкцій у будівництві, вплив мікролегування на структуру й властивості низьковуглецевих конструкційних сталей 10Г2ФБ і 09Г2С, а також технології виробництва листового прокату із зазначених сталей. Проаналізовано перебіг процесів, що протікають при контрольованій прокатці, механізми зміцнення та особливості застосування низьковуглецевих мікролегованих сталей у будівельних металевих конструкціях. Мета роботи – дослідження впливу контрольованої прокатки листового прокату марок 09Г2С та 10Г2ФБ, а також впливу мікролегування на формування комплексу властивостей низьковуглецевих конструкційних сталей. Об'єкт дослідження – підвищення міцності, в'язкості й надійності низьковуглецевих сталей 09Г2С та 10Г2ФБ. Предмет дослідження – особливості впливу мікролегування на формування кінцевих властивостей металопрокату. Методи дослідження – оптична мікроскопія; механічні випробування на розтяг та ударний вигин, дослідження структури методом трансмісійної електронної мікроскопії. Отримані результати. Встановлено, що під час контрольованої прокатки мікролегованих сталей дрібні карбіди можуть виділятися під час чорнової прокатки в аустенітній області або з пересиченого фериту в процесі остаточного охолодження. Кількість і місце розташування спеціальних карбідів істотно впливає на структуру й комплекс властивостей листового прокату. Результати проведених досліджень дозволили встановити, що при частковій заміні елементів сталевого каркаса на більш міцну сталь буде досягнуто зменшення не тільки металоємності, але й вартості об'єкта будівництва.
Keywords: структура; механічні властивості; листовий прокат; контрольована прокатка; величина зерна