Технологія виконання та обробки результатів комплексу інженерно-геодезичних вишукувань по вул. Полтавський шлях (від вул. Петра Болбочана до вул. Холодногірської) в м. Харків - Король, Владислав Юрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Проєктування, будівництво та експлуатація автомобільних доріг передбачають врахування природних і техногенних факторів. Це впливає на якість проектних рішень, швидкість і вартість будівельних робіт, а також на умови подальшої експлуатації доріг. Для отримання точних, повних і достовірних даних про стан місцевості, необхідних для оцінки природних умов під час розробки проекту капітального ремонту, виконуються інженерно-геодезичні вишукування. Інженерно-геодезичні вишукування автомобільних доріг — це комплекс робіт, які включають: - створення опорних і знімальних планово-висотних геодезичних мереж; - проведення топографічного знімання місцевості для складання топографічних планів масштабом 1:500; - розмічування та геодезичний моніторинг будівель і споруд під час будівництва; - виконавче контрольне знімання завершених будівельних об’єктів. Залежно від площі вишукувань і умов місцевості для розробки проєктів виконують великомасштабні топографічні знімання, застосовуючи сучасні наземні методи, супутникові системи та електронні тахеометри. Результати топографічного знімання використовуються для створення цифрової моделі місцевості, яка є основою автоматизованої розробки проекту капітального ремонту дороги. Виконання та обробка результатів інженерно-геодезичних вишукувань потребують проведення складних пошуково-вимірювальних робіт, використання сучасного геодезичного обладнання та програмного забезпечення. Всі ці роботи взаємопов’язані й мають вирішальне значення для досягнення якісного кінцевого результату. Отже, розробка технології виконання та обробки результатів інженерно-геодезичних вишукувань є надзвичайно важливим і актуальним завданням, яке буде вирішуватися в процесі розробки кваліфікаційної роботи.
Keywords: інженерно-геодезичні вишукування; геодезична зйомка; цифрова модель ситуації; цифрова модель місцевості