Дослідження впливу сумішевого бензину на витрату палива легкового автомобіля - Ткачов, Денис В’ячеславович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Метою роботи є визначення впливу сумішевих бензинів на показники якості автомобільних бензинів шляхом удосконалення методу нормування вмісту спиртів у бензиновому паливі, що дозволить підвищити ефективність використання таких палив. Об'єкт дослідження – процес нормування вмісту спиртів у бензиновому паливі. Предмет дослідження – вплив сумішевих бензинів на якість палива та паливну економічність бензинових двигунів. У дипломній роботі здійснено комплексний огляд альтернативних палив і досліджено експлуатаційні чинники, що визначають рівень їх витрати. Проаналізовано державні програми України, спрямовані на впровадження альтернативних енергоносіїв у сфері автомобільного транспорту. Наведено опис лабораторного експерименту, виконаного на кафедрі ІСАТ, щодо зміни паливної витрати автомобілів під час використання різних марок бензину. Також розглянуто основні аспекти охорони праці, дотримання яких є необхідним під час проведення експериментальних досліджень.
Keywords: автомобільний транспорт; альтернативні джерела; сумішеві бензини; експлуатаційні фактори; альтернативні види палива; класифікація; автомобіль; експеримент