Використання сталезалізобетонних конструкцій при реконструкції прогонових будов - Губарєв, Михайло Андрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
На прикладі мосту через р. Сіверський Донець в смт. Старий Салтів на автомобільній дорозі Харків-Вовчанськ-КПП «Чугунівка», який у 2022 році, під час військових дій, було підірвано, для реконструкції розглянуто декілька варіантів прогонових будов та виконано їх порівняння. В роботі розглянуто два типи сталезалізобетонних прогонових будов: прогонова будова, яка складається з сталевих елементів (балки, діафрагми та нижня пластина) з перфорованою стінкою, поєднаних залізобетонною плитою та прогонова будова у вигляді просторової стержньової системи з залізобетонною плитою у площині верхніх поясів. Для кожного типу конструкцій розроблено по два різних варіанта. Ці конструкції змодельовані в ПК «Ліра» та за результатами розрахунку підібрані перерізи елементів. Виконано порівняння всіх чотирьох варіантів за прогинами і витратами бетону та сталі.
Keywords: сталезалізобетонна прогонова будова; наскрізна сталева балка; просторова стержньова система; залізобетонна ребриста плита; скінчено-елементна модель