Деякі проблемні питання застосування фінансового аналізу для об’єктивного прийняття управлінських рішень - Голеско, І. О.; Golesko, Irina (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2015)
Розглядається сукупність проблемних питань застосування засобів фінансового аналізу при комплексному використанні результатів фінансової звітності у формах на основі даних бухгалтерського обліку. Мета роботи – виявлення основних проблем, що виникають в ході аналізу фінансовій звітності підприємства та шляхів забезпечення прозорості економічного стану суб’єкта господарювання, як для власника, так і для його партнерів шляхом формування об’єктивної узагальненої інформації про фінансовий стан та належного підґрунтя для прийняття ефективних управлінських рішень. Проблемність ефективності зовнішнього і внутрішнього аналізу фінансових результатів базується на методологічній відокремленості висновків при дослідженні впливу деяких показників, зокрема при визначені: факторів прибутковості продаж і оборотності активів в показнику коефіцієнта прибутковості власного капіталу (ROE), що має враховувати специфіку формування обсягу реалізації в залежності від галузевих особливостей і облікової політики підприємства. Поглиблений аналіз фінансово-господарської діяльності має базуватись на сукупності підсумків річних звітів, як фінансових, так і статистичних. При цьому має бути врахований інтегральний річний показник рентабельності власного капіталу та постійний (місячний) моніторинг обмеженого числа показників за результатами поточного місяця (динаміка доходу та його структура, рівень витрат та показники прибутковості, величина робочого капіталу і грошові потоки, використання активів. Результати мають методологічне значення для формування підґрунтя ефективності використання фінансового аналізу в сфері аудиторської діяльності та бухгалтерського обліку. Висновки вказують на потребу комплексного підходу до створення відповідної системи фінансовоекономічної інформації на підставі багатокомпонентного та поглибленого врахування результатів експрес-аналізу, моніторингу фінансових показників внутрішнього аналізу та результатів фінансової діагностики підприємства, що надасть можливість прийняти обґрунтовані управлінські рішення, направлені на підвищення ефективності його діяльності.
Some issues of financial analysis for an objective management decisions
Keywords: фінансовий аналіз; фінансова звітність; аналітичний показник; моніторинг фінансових показників; підприємство; прибутковість; financial analysis; financial statements; analytical index; monitoring financial indicators; enterprise profitability; 65.011.12