Транспортний засіб категорії М1. Розробка карданної передачі та аналіз взаємодії колеса з опорною поверхнею - Захожий, Максим Дмитрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – взаємодія колеса з опорною поверхнею автомобіля категорії М1. Мета кваліфікаційної роботи – розробка карданної передачі транспортного засобу категорії М1, аналіз взаємодії колеса з опорною поверхнею. Метод дослідження – аналіз фізико-механічних властивостей шин, дорожнього покриття та характеру їх взаємодії в зоні контакту колеса з опорною поверхнею для транспортних засобів категорії M1. У легкових автомобілях основну роль у взаємодії з дорогою виконує пневматична шина, що забезпечує не лише передавання тягових і гальмівних зусиль, а й поперечну стійкість під час повороту. Контакт шини з дорожнім покриттям відбувається у зоні плями контакту, де формуються сили зчеплення та сили опору коченню. Геометрія, жорсткість, рисунок протектора, тиск у шині та характеристики покриття істотно впливають на величину і розподіл дотичних сил. Саме тому дослідження взаємодії колеса з опорною поверхнею є важливим для забезпечення безпеки руху, ефективності гальмування та паливної економічності. Результати кваліфікаційної роботи можуть бути використані в навчальному процесі і при проектуванні нових автомобілів.
Keywords: карданна передача; хрестовина; вилка карданної передачі; корпус голчастого підшипника; фланець кріплення до коробки передач; диференціал