Шляхи розвитку експортного потенціалу газового комплексу Туркменістану і створення багатоваріантної системи інфраструктурного забезпечення його реалізації - Болдовська, К. П. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2014)
Предметом статті є теоретичні питання і практичні підходи до розвитку експортного потенціалу промислових підприємств. Метою статті є визначення тенденцій і перспектив газового експорту Туркменістану, обґрунтування шляхів нарощення і подальшого розвитку експортного потенціалу підприємств газового комплексу і розробка рекомендацій щодо диверсифікації постачань туркменського газу на світовий ринок. Методологія проведення дослідження представлена методами теоретичного узагальнення, аналізу і синтезу, системного і комплексного підходу і кореляційно-регресійного аналізу. У роботі здійснений прогноз величини виробничого й експортного потенціалу газової галузі Туркменістану. Отримані при моделюванні тренди вказують на стабілізацію і наявність передумов для подальших позитивних зрушень у цій сфері. У роботі пропонуються рекомендації щодо нарощення і розвитку експортного потенціалу підприємств газового комплексу Туркменістану в цілях збереження і розширення зарубіжних ринків збуту, досягнення і підтримки на кожному з них заданого рівня ефективності, а також рекомендації щодо створення багатоваріантної системи транспортування вуглеводнів на світові ринки в цілях поетапного розширення географії газового експорту. Отримані науково-практичні висновки і надані пропозиції можуть бути враховані і використані при вирішенні комплексу проблем, пов’язаних із розвитком експортного потенціалу підприємств газової промисловості Туркменістану.
Keywords: експортний потенціал; газовий комплекс; розвиток; диверсифікація; стратегія; транспортно-енергетична інфраструктура,; світовий енергетичний ринок; 339.564