Перспективні напрямки управління ланцюгами постачання вантажів у технології змішаних перевезень - Волинець, Л. М.; Волынец, Л. Н.; Volynets, L. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2019)
У статті досліджено транспортно-технологічний процес змішаних перевезень вантажів, який передбачає доставку вантажів від пункту відправлення до пункту призначення, якщо для процесу переміщення використовується більше одного виду транспорту. Доведено, що за останні роки зміни в країні та світі суттєво вплинули на ванта-жообіг і політику перевезень на автомобільному, залізничному, авіаційному та морському видах транспорту. Для будь-якого виду транспорту в нашій державі актуальним на да-ному етапі розвитку економіки є завоювання й утримання конкурентних переваг. Саме це є ключовим фактором успіху транспортного підприємства в конкурентній боротьбі. То-му необхідно проводити комплексні заходи, спрямовані на перетворення будь-якого това-риства на успішне комерційне підприємство, котре надаватиме якісні транспортні пос-луги. Безсумнівно, для всіх видів транспорту України перспективним напрямком є пода-льший розвиток змішаних перевезень, які користуються попитом як в нашій державі, так і на європейському та світовому ринках. Слід враховувати, що взаємодія різних видів транспорту є не лише основою економіки, а й інтегрує Україну до транспортної системи Європи та Азії. Виявлено недоліки транспортного комплексу України, які потребують логістично-го підходу. Визначено чинники, що негативно впливають на розвиток змішаних перевезень, та обґрунтовано шляхи їх нейтралізації. Обґрунтовано, що при виборі найбільш пріоритетних напрямків розвитку транс-портної галузі уряди європейських країн надають особливого значення забезпеченню чис-тоти атмосфери, схоронності екології навколишнього середовища від шкідливих викидів, забезпеченню безпеки життєдіяльності людей. Запропоновано метод мережевого планування, який дозволяє на основі вихідної ін-формаці, вказати термін початку роботи кожної ланки логістичного ланцюга, обчислити час, необхідний для виконання всього комплексу робіт, виявити критичні роботи, несвоєчасне виконання яких спричиняє зміни в загальному часі виконання усього комплексу, а також некритичні події, невеликі затримки при виконанні яких не позначаються на загальній тривалості роботи всіх ланок транспортного ланцюга.
Перспективные направления управления цепью поставок грузов в технологии смешаных перевозок
Perspective directions for management of cargo delivery channels in mixed transport technologies
Keywords: логістика; управління ланцюгами постачання; транспортна галузь; змішані перевезення; мережевий графік; логистика; управление цепью поставок; транспортная отрасль; смешанные перевозки; сетевой график; logistics; supply chain management; transport industry; mixed transportation; network schedule; 656. 338. 12; 10.30977/ЕТК.2225-2304.2019.34.0.99