Дослідження екологічної безпеки автомобіля та шляхів зменшення забруднення навколишнього середовища в процесі експлуатації - Суранов, Дмитро Романович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
В дипломній роботі було проведено аналіз впливу автомобільного транспорту на навколишнє середовище та людину. Визначені основні джерела компонентів що місяця у відпрацьованих газах автомобіля, їх вплив на людину. За математичною моделлю були виконані розрахунки та визначені теоретичні значення змісту шкідливих речовин у відпрацьованих газах на прикладі автомобілю Škoda Octavia с бензиновим двигуном. Запропоновано проводити перевірку екологічної безпеки автомобіля на спеціалізованому діагностичному посту з допомогою сучасного 5-і компонентного газоаналізатора. В роботе запропонований типовій проект діагностичного відділення, якій може бути розміщеній на станції технічного обслуговування або в центрах з контролю технічного стану автомобілів. У відділені розташовано один пост та працює 4 робітника. Для цього відділення встановлено діагностичне обладнання, в тому разі з перевірки змісту шкідливих речовин у відпрацьованих газах. Для імітації навантажувального режиму руху, що потрібно для визначення змісту NO, запропоновано стенд з біговими барабанами. Розроблені заходи з охорони праці на виробництві та проведено техніка-економічна оцінка доцільності створення зони діагностування
Keywords: ОБЛАДНАННЯ; ПАЛИВНІ СИСТЕМИ; ТЕХНОЛОГІЯ ОБСЛУГОВУВАННЯ; ДІАГНОСТУВАННЯ; ВИТРАТА ПАЛИВА