Удосконалення організації перевезення насипних будівельних вантажів у міському сполученні автомобілями ТОВ «Парк транс» - Наумов, Данило Володимирович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
В результаті аналізу літературних та Інтернет-джерел встановлено, що у парку ТОВ «Парк транс» найбільшу питому вагу складають автомобілів-самоскидів (83,3 %), що пояснюється спеціалізацією підприємства, тобто перевезення насипних та навальних вантажів. Бортові автомобілі (16,7 %) використовуються, переважно, для перевезення невеликих партій насипних або навальних вантажів у тарі (мішки) фізичним особам та на об'єкти індивідуального будівництва. Складено раціональні маршрути руху транспортних засобів – 3 маятникових та 3 кільцевих, що призвело до підвищення коефіцієнту використання пробігу на 10 %. Через узгодження роботи автомобілів та пункту навантаження середній простій транспортних засобів у очікуванні навантаження може зменшитися на 0,25 години за зміну. З метою забезпечення своєчасності та безпеки перевезень визначено потрібну кількість водіїв, яка дорівнювала 7 чоловік, й складено місячний графік їх роботи на розроблених маршрутах з урахуванням вимог до організації праці. Економічний ефект від застосування заходів 1316409,48 гривень на рік, що свідчить про доцільність впровадження нововведень. Рекомендації по впровадженню: результати дослідження можуть бути використані в удосконаленні роботи вантажних підприємств автомобільного транспорту. Область застосування: автомобільний транспорт.
Keywords: автомобіль; витрати; маршрут; графік роботи водіїв; ефект