Особливості економічної безпеки підприємств будівельної галузі - Пушкар, Т. А.; Дяченко, К. С. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2013)
У статті визначено роль будівельної галузі в національній економіці країни, розглянуто сучасний стан підприємств будівельної галузі, висвітлено фактори, що впливають на галузеві особливості будівельних підприємств; визначено та детально охарактеризовано комплекс загроз, що включає в себе кожен з наведених факторів. Проаналізовано існуючі наукові підходи до визначення економічної безпеки підприємства. Визначено, що економічна безпека підприємства є складним багатозначним поняттям, яке запропоновано розглядати з різних позицій відповідно до мети дослідження. У статті економічну безпеку визначено як захищеність діяльності підприємства, його потенціалу, інтересів, ресурсів; певний стан ресурсів, відносин, зв’язків господарюючого суб’єкта; систему заходів, спрямованих на забезпечення його конкурентоспроможності, стійкості, економічних інтересів; властивості підприємства до розвитку, самовиживання, досягнення визначених цілей; гармонізацію економічних інтересів тощо. Представлено комплексне бачення економічної безпеки будівельного підприємства як системи; встановлено особливості її прояву, визначено ключові особливості та характерні риси економічної безпеки будівельних підприємств, систематизовано та узагальнено класифікацію загроз економічної безпеки будівельного підприємства та розроблено пропозиції щодо її забезпечення з урахуванням галузевої специфіки. Окреслена специфіка діяльності будівельних підприємств, що дозволило зробити висновок про складність та неоднозначність визначення економічної безпеки підприємств будівельної галузі. Визначено, що розвиток будівельних підприємств в сучасних умовах можливо здійснити на основі ефективного управління їх економічною безпекою. Запропоновано у подальших дослідженням розробити теоретико-методичні засади оцінки економічної безпеки будівельних підприємств з урахуванням галузевої специфіки.
Keywords: економічна безпека; будівельна галузь; будівельні підприємства; тенденції розвитку будівельної галузі; загрози економічної безпеки будівельного підприємства; фактори, що впливають на галузеві особливості будівельних підприємств; 658:330.341 (045)