Облік і аналіз фінансових результатів діяльності підприємства - Іваха, Світлана Ярославівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Об’єкт дослідження – організація процесу обліку фінансових результатів діяльності ПрАТ «Райз Максимко». Мета роботи – узагальнення та поглиблення теоретичних і методичних питань обліку фінансових результатів та розробка практичних пропозицій щодо вдосконалення їх обліку. Метод дослідження – діалектичний метод пізнання, методи наукової абстракції, аналізу, синтезу, порівняння та співставлення, монографічний, графічний та розрахунковий методи. Досліджені економічні погляди на фінансовий результати, встановлено порядок формування, облік та їх відображення в фінансовій звітності. Виокремлено економіко-правовий аналіз нормативної бази означеного виду обліку. Здійснено аналіз діяльності об’єкта дослідження ПрАТ «Райз Максимко» та виконані аналіз його стану, факторний аналіз доходів, витрат та прибутку, а також факторний аналіз економічної рентабельності виробництва. Досліджено особливості обліку фінансових результатів, синтетичного та аналітичного обліку, з’ясовані порядок та процедура оподаткування фінансових результатів. Запропоновані заходи щодо вдосконалення стосуються необхідності наведення більш точного визначення категорій «доходи» і «витрати» щодо економічного змісту відображуваних господарських операцій, розробці форм документів, які дозволяють значно поглибити ступінь аналітичності даних обліку, в якості яких пропонується використовувати чек. Врахування наведених рекомендацій надасть внутрішнім користувачам найбільш повну, правдиву та неупереджену інформацію про доходи, витрати, прибутки і збитки від діяльності підприємства за звітний період.
Keywords: фінансовий результат; прибуток; дохід; витрати; рентабельність; облік