Порівняльна оцінка якості антифризів класу G13 представлених на ринку України - Короп, Артем Русланович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об`єкт дослідження – якість чистих антифризів класу G13 представлених на ринку України. Мета роботи – контроль якості чистих антифризів шляхом визначення показників згідно ДСТУ 28084-89 та електропровідності для підвищення ефективності експлуатації автомобілів за рахунок раціонального використання ресурсу охолоджувальної рідини двигуна. Метод дослідження – лабораторні випробування із застосуванням апробованих методик, установлених відповідними ДСТУ. На сьогоднішній день однією з проблем є велика кількість антифризів представлених на ринку України, що виготовляються згідно власних технічних умов, а їх якість не завжди відповідає вимогам діючого Держстандарту. У кваліфікаційній роботі розроблені питання перевірки якості та електропровідності чистих антифризів представлених на ринку України. Проведено аналіз антифризів класу G13, методів перевірки їх якості, проаналізовані ДСТУ на охолоджувальні рідини.
Keywords: ДСТУ 28084-89; автомобіль; система охолодження; густина; лужність; електропровідність; антифриз G13