Формування стратегії і тактики діяльності АТП в умовах воєнного стану та повоєнного відновлення - Літвінєнко, Аліна Вадимівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
У кваліфікаційній роботі розглянуто актуальні питання стратегічного управління автотранспортним підприємством в умовах воєнного стану та післявоєнного відновлення. Проведено комплексний аналіз сучасних теоретичних підходів до формування стратегії і тактики діяльності підприємств у кризових умовах. На основі SWOT-аналізу досліджено внутрішнє і зовнішнє середовище конкретного автотранспортного підприємства, що дало змогу виявити ключові фактори впливу та визначити потенційні напрями розвитку. Сегментовано види діяльності підприємства на стратегічні групи бізнесу із застосуванням модифікованої матриці БКГ, адаптованої до специфіки ринку транспортних послуг в умовах нестабільності. Здійснено порівняльний аналіз стратегічних альтернатив для кожної групи бізнесу з використанням методу аналізу ієрархій, що дозволило обґрунтувати доцільність управлінських рішень з урахуванням множини кількісних і якісних критеріїв. Розроблено тактичну модель реалізації обраної стратегії. Прогнозні припущення щодо розвитку об’єкта дослідження – реалізація запропонованих рішень забезпечить адаптацію АТП до воєнних умов і сприятиме ефективному відновленню в післявоєнний період.
Keywords: стратегія; тактика; стратегічні альтернативи; аналіз ієрархій; матриця бкг; стратегічне управління