Підвищення ефективності руху транспортних потоків на проспекті Науки в місті Харкові - Чобану, Анастасія Костянтинівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Мета роботи – підвищення ефективності транспортної мережі шляхом запровадження координованого світлофорного керування. Об'єкт дослідження – процес руху транспортних потоків через перехрестя зі світлофорним регулюванням. У рамках дослідження запропоновано впровадження координованого світлофорного управління за принципом «зеленої хвилі». Для підвищення ефективності світлофорних об'єктів виконано оптимізацію тривалості циклів, ключових фаз регулювання, а також передбачено облаштування додаткових смуг для лівого повороту. Ефективність запропонованих заходів оцінювалася шляхом порівняння часу проїзду транспорту на досліджуваній ділянці. Результати моделювання свідчать, що впровадження «зеленої хвилі» дозволяє скоротити час руху на 18,36 % у напрямку до центру та на 15,88 % у напрямку від центру. Соціальний ефект від реалізації «зеленої хвилі» оцінено у 779 млн чол.·год/рік для руху від центру та 890 млн чол.·год/рік для руху до центру. Результати дослідження демонструють, що впровадження «зеленої хвилі» з пріоритетним напрямком до центру є найбільш раціональним і забезпечує максимальну ефективність у керуванні транспортними потоками.
Keywords: регульоване перехрестя; транспортна модель; транспортний потік; час руху; швидкість; інтенсивність