Розробка цифрової моделі місцевості території земельної ділянки у с. Романків Обухівського р-н Київської обл. на основі інженерно геодезичних вишукувань - Таєнко, Олексій Юрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – технологія виконання та камеральної обробки інженерно-геодезичних вишукувань, спрямованих на формування цифрової моделі місцевості для земельної ділянки, розташованої в межах села Романків Обухівського району Київської області. Мета роботи – опрацювання результатів інженерно-геодезичних вимірювань, отриманих на досліджуваній території та створення цифрової моделі місцевості. Метод дослідження – аналіз нормативних джерел, польові вимірювання, використання програмного комплексу AutoCAD Civil 3D для побудови цифрової моделі місцевості. Галуззю використання є інженерно-геодезичні вишукування, що потребують побудови актуальної та точної цифрової моделі місцевості. У результаті виконання кваліфікаційної роботи проведено аналіз фізико географічних умов території та визначено основні характеристики об’єкта інженерно-геодезичних вишукувань. Опрацьовано чинні нормативно-правові документи України, що регламентують порядок і вимоги до проведення геодезичних робіт. Викладено методику та технологію виконання польових і камеральних вишукувань. Здійснено огляд сучасних програмних засобів для створення цифрових моделей місцевості та обґрунтовано вибір оптимального програмного комплексу. На основі отриманих результатів створено цифрову модель місцевості в AutoCAD Civil 3D, що відповідає нормативним вимогам і може бути використана для подальших інженерних та проектних робіт.
Keywords: цифрова модель місцевості; cad системи; цифрова модель рельєфу; цифрова модель ситуації; методи топографічної зйомки