Геодезичні методи контролю положення споруд баштового типу - Сергіенко, Микола Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
В кваліфікаційній роботі проаналізовано існуючу нормативно-правову базу щодо складу та порядку проведення геодезичних робіт при контролі геометричного положення споруд баштового типу, розглянуто основні геодезичні методи контролю за деформаціями баштових споруд та визначено пріоритетність використання автоматизованих методів геодезичного знімання при проведенні контролю геометричного положення споруд баштового типу. Економічний аналіз різних способів визначення крену показав наступне: економічна ефективність полярного способу визначення крену електронним тахеометром склала 10,36 тис. грн у рік (у порівнянні зі способом прямої кутової засічки); економічна ефективність способу малих кутів визначення крену – 13,54 тис. грн на рік (у порівнянні зі способом прямої кутової засічки); економічна ефективність фотоцифрового методу визначення крену – 16,8 тис. грн на рік (у порівнянні зі способом прямої кутової засічки).
Keywords: геодезична мережа; деформація; зйомка; крен; марка; осідання; репер; споруда баштового типу